Tweedaagse opleiding financiële hulpverlening in wijkteams

[vc_row type=”in_container” bg_position=”left top” bg_repeat=”no-repeat” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” top_padding=”40″][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Wijkteams zijn multidisciplinaire teams, veelal samengesteld uit professionals afkomstig van verschillende organisaties en disciplines. Zij werken samen in een wijkteam om een integrale aanpak te realiseren en over de schotten van organisaties heen te werken. Als (generalistisch) professional heeft u een signalerende functie in de wijk. De combinatie van toegankelijkheid en signalering maakt het mogelijk om in te zetten op preventie en vroegtijdige (integrale) interventie. U zult in uw werk onherroepelijk ook te maken krijgen met wijkbewoners –ouderen, jongeren, gezinnen, GGZ-cliënten, etc.- met financiële problemen en/of problematische schulden, sterker nog; u bent vaak de eerste die (ook) deze problemen signaleert. En wat dan? Om u een antwoord op deze vraag te geven, en u de mogelijkheid te bieden uw cliënten ook op dit levensgebied bij te staan, heeft Asessor deze tweedaagse cursus ontwikkeld.

Doelgroep:
De doelgroep bestaat uit professionals die werkzaam zijn in een wijkteam en meer willen weten over zowel hun eigen mogelijkheden als de mogelijkheden tot doorverwijzing ten behoeve van cliënten met financiële problemen/schulden.

Doel:
Het doel van deze opleiding is de (generalistische) medewerkers van wijkteams te informeren over zowel hun eigen mogelijkheden als de mogelijkheden tot doorverwijzing van cliënten met financiële problemen/schulden, opdat zij in staat zijn ook financiële hulpverlening onderdeel te laten uitmaken van hun integrale aanpak.

Onderwerpen:
Tijdens deze opleiding staan de volgende onderwerpen centraal:

  • Wat zijn financiële problemen/problematische schulden en hoe signaleer je deze?
  • Oorzaken en gevolgen
  • Achtergrond informatie over schuldhulpverlening: Actoren binnen de schuldhulpverlening Terminologie binnen schuldhulpverlening Rol van de NVVK/schuldhulpverlenende organisatie: Gedragscode Schuldhulpverlening Minnelijke schuldregeling Wettelijke schuldregeling (WSNP) Berekening Vrij te Laten Bedrag en aflossingscapaciteit Mogelijkheden, toelatingscriteria en proces schuldhulpverlening
  • Mogelijkheden wijkteams inzet financiële hulpverlening: Eigen mogelijkheden Preventie Inzet van vrijwilligers Budgetbeheer Budgetcoaching Beschermingswind Flankerende hulp- en dienstverlening Schuldhulpverlening Etc.
  • Budgetteren Context Wat is budgetteren Budgetteren bij (dreigende) financiële problemen Budgetteren binnen schuldhulpverlening Inkomsten en uitgaven in Nederland De jaarbegroting en gemiddelde maandbegroting Methode van budgetteren

Werkwijze:
Een opleiding met veel theorie, maar ook veel gelegenheid om met deze theorie te oefenen, door middel van casuïstiek en inbreng van praktijkvoorbeelden.

Lesmateriaal:
Naslagmateriaal van de theorie ontvangt u tijdens de training. Ook krijgt u casuïstiek, waarmee direct geoefend wordt.

Groepsgrootte:
Minimaal 8 deelnemers, maximaal 15 deelnemers.

Duur:
2 dagen, van 9.30 tot 12.30 en van 13.30 tot 16.30 uur

Locatie:
Regardz la Vie Utrecht of incompany

Data:
Op aanvraag en incompany

Tarief:
€ 695,- per deelnemer, exclusief 21% BTW en materiaalkosten ad €50,- exclusief 21% BTW

Certificaat:
Getuigschrift[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″ animation=”none” column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”Contact”][/vc_column][/vc_row]