Steeds meer mensen met een eigen woning melden zich bij schuldhulpverlening. Naast de schulden die we allemaal wel kennen (leningen, achterstanden huur, energie en dergelijke) hebben deze cliënten een hypotheek waar vaak ook een achterstand op is. Wat te doen met overwaarde op de woning of met een eventuele restschuld als de woning verkocht wordt. De precieze hoogte van de schuld is in dat geval vaak nog niet vast te stellen. En dat is wel nodig wil je een schuldregeling starten.

Citaat van een deelnemer over deze opleiding: ‘Zeer prettige training. Genoeg ruimte voor inspraak en praktijkvoorbeelden, wat erg fijn is’.

Doelgroep:
Hoe overleg je met banken die zelf ook met een dilemma zitten: de cliënt laten zitten en (een deel van de) hypotheeklasten laten betalen of het verlies nemen en het huis eventueel gedwongen verkopen. Kortom, een kluwen aan problemen waar je in verstrikt raakt als je niet precies weet hoe het zit. Als je als schuldhulpverlener in staat bent deze kluwen aan problemen helder op een rij te zetten is een passende oplossing binnen handbereik. Het doel van deze cursus is dat je na afloop een goede gesprekspartner bent voor de cliënten met een eigen woning en hun bank. Op die manier kun je ook deze cliënten begeleiden naar een schuldenvrije toekomst. De doelgroep bestaat uit schuldhulpverleners en schuldregelaars die de basis opleiding hebben gevolgd en voor permanente deskundigheid bevordering.

Doel:
De opleiding heeft tot doel de schuldhulpverleners en beschermingsbewindvoerders kennis en vaardigheden te geven over de eigen woning binnen de schuldhulpverlening. Hierbij wordt aandacht besteed aan het regelen van de schulden (betalingsregeling, herfinanciering schuldbemiddeling en schuldsanering) in samenhang met een eigen woning. De complete opleiding eigen woning van Asessor is modulair opgebouwd en geeft derhalve aanvullende kennis in vergelijking met de basis opleiding. Alle theorie die aan bod komt wordt door middel van het gebruik van casuïstiek verder uitgewerkt waarbij de praktijk van het minnelijke traject schuldhulpverlening wordt meegenomen.

Onderwerpen:

 • Hypotheek vormen
 • Rol van de Nationale Hypotheek Garantie
 • Zorgplicht van de hypotheek verstrekker
 • Rol van de schuldhulpverlener ivm de WFT
 • Waarde van een woning bepalen
 • Theorie samenlevingsvormen
 • Dee uitgaven bij eigen woning
 • Theorie vormen van schuldregeling
 • Theorie Schuldregeling en eigen woning
 • Casus schuldregeling en eigen woning
 • Doornemen mogelijkheden als u achterstand heeft met het betalen van een hypotheek – Mogelijkheden WSNP

Werkwijze:
Een dag met heel veel theorie, maar ook veel gelegenheid om met deze theorie te oefenen, door middel van casuïstiek en inbreng van praktijkvoorbeelden.

Lesmateriaal:
Naslagmateriaal van de theorie ontvangt u tijdens de training. Ook krijgt u casuïstiek, waarmee direct geoefend wordt.

PE-punten:
Aan deze opleiding zijn door KIWA 6 PE-punten toegekend ((3 kennis- en 3 vaardigheidspunten). De BPBI heeft 6 PE-punten toegekend. De NBPB heeft 6 verdiepende studie-uren toegekend.

Het bureau WSNP heeft voor deze opleiding (nog) geen PE-punten toegekend. Wilt u deze opleiding volgen en toch PE-punten krijgen? Laat het ons weten, dan vragen wij de punten indien mogelijk aan.

Groepsgrootte:
Minimaal 8 deelnemers, maximaal 15 deelnemers.

Duur:
1 dag, van 9.30 tot 12.30 en van 13.30 tot 16.30 uur

Locatie:
Regardz la Vie Utrecht en incompany

Data:
Op aanvraag en incompany

Tarief:
De kosten bedragen € 390,- per trainingsdag (2 dagdelen), exclusief materiaalkosten ad € 20,- en 21% BTW

Certificaat:
Bewijs van deelname