Financiële zelfredzaamheid binnen het schuldenbewind

[vc_row type=”in_container” bg_position=”left top” bg_repeat=”no-repeat” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” top_padding=”40″][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

De rol van Beschermingsbewindvoerders is aan het veranderen. De verandering komt deels voort uit nieuwe wetgeving: per 1 januari 2014 mag het college van Burgermeester en Wethouders de kantonrechter verzoeken om mensen onder beschermingsbewind te stellen als er sprake is van (dreigende) verkwisting of problematische schulden. De bedoeling is dat deze mensen leren financieel zelfredzaam te worden, zodat ze niet voor altijd onder bewind blijven. Een andere tendens is de ontwikkeling richting een zogenaamde ‘participatiemaatschappij’; doel is dat iedereen mee doet, op zijn of haar manier, binnen zijn/haar mogelijkheden. Zorgen dat mensen minder afhankelijk worden / blijven van professionele hulpverlening, dus! Waar eerst het beschermen van het vermogen van de cliënt de belangrijkste taak was, wordt er nu steeds meer een coachende houding gevraagd. Dit betekent dat u als bewindvoerder samen met de cliënt op zoek gaat naar manieren om financieel zelfredzamer te worden.

Maar hoe dan? Hoe zorgt u ervoor dat mensen financieel zelfredzaam worden, zodat ze na sanering van de schulden geen nieuwe schulden meer aan gaan? Hoe brengt men de benodigde gedragsverandering tot stand? In deze eendaagse cursus van Asessor leert u hoe u uw cliënten zich bewust kan laten worden van hun gedrag en hoe u ze vervolgens kunt motiveren om ander gedrag te gaan vertonen.

Doelgroep:
De doelgroep bestaat uit beschermingsbewindvoerders.

Doel:
Het doel van deze opleiding is de beschermingsbewindvoerder, belast met schuldenbewinden, alle kennis en vaardigheden mee te geven die hij/zij nodig heeft om de zelfredzaamheid van cliënten te bevorderen.

Onderwerpen:
Tijdens deze opleiding staan de volgende onderwerpen centraal: • Vaardigheden: Opzetten van een overzichtelijke administratie Doen van betalingen Begrotingen maken • Gedragsverandering: Competentiegericht werken Belemmeringen in kaart brengen en wegnemen Motiveren Keuzes maken Leren hulp vragen Leren ‘nee’ zeggen • Inzet flankerende hulpverlening

Werkwijze:
Een opleiding met enerzijds wat theorie, maar vooral de gelegenheid om met deze theorie te oefenen, door middel van casuïstiek en inbreng van praktijkvoorbeelden.

Lesmateriaal:
Naslagmateriaal van de theorie ontvangt u tijdens de training. Ook krijgt u casuïstiek, waarmee direct geoefend wordt.

PE-punten:
Aan deze opleiding zijn door Horus 6 PE-punten toegekend. De NBPB heeft 6 verdiepende studie-uren toegekend.

Door KIWA en het Bureau WSNP zijn (nog) geen PE-punten toegekend. Wilt u deze opleiding volgen en toch PE-punten krijgen? Laat het ons weten, dan vragen wij de punten indien mogelijk aan.

Groepsgrootte:
Minimaal 8, maximaal 15 deelnemers.

Duur:
1 dag, van 9.30 tot 12.30 en van 13.30 tot 16.30 uur

Locatie:
Regardz la Vie Utrecht

Data:
Op aanvraag en incompany

Tarief:
De kosten bedragen € 390,- per trainingsdag (2 dagdelen), exclusief materiaalkosten ad € 20,- en 21% BTW

Certificaat:
Getuigschrift

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″ animation=”none” column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”Contact”][/vc_column][/vc_row]